3 Mogelijkheden om uw PC leeg te maken

Denkt u er aan een nieuwe PC of laptop aan te schaffen? Wat doet u dan met uw oude computer? En heeft u al een backup gemaakt van al uw belangrijke documenten? De overbodige computer kunt u volgens de wet niet bij het grof huisvuil zetten. Wel kunt u uw oude hardware professioneel laten afvoeren

Eén van de dingen die vaak wordt vergeten, is het verwijderen van data van de PC of laptop. U wilt immers niet dat uw vakantiekiekjes, of zelfs gevoelige informatie, zomaar op straat belanden. Daarom geven wij u drie mogelijkheden om een harde schijf leeg te maken.

pc-leegmaken

 1. Wipen of wissen

Als u alle gegevens voorgoed van uw harde schijf wilt wissen, dan zult u de schijf volledig moeten wipen. Wanneer u enkel bestanden naar uw prullenbak sleept en vervolgens de prullenbak leegt, zijn de documenten niet volledig verdwenen. Op deze manier geeft u immers aan dat de locatie van de betreffende documenten mag worden overschreven door de harddisk. Zolang diezelfde locatie niet overschreven wordt door een ander bestand, is het document altijd terug te halen.

Om de harde schijf van uw PC volledig leeg te maken, heeft u speciale software, ook wel “erasure software” genoemd, nodig. De meest populaire pakketten zijn DBAN en Killdisk, maar er zijn daarnaast nog legio andere mogelijkheden. Elk bestand op een computer bestaat feitelijk uit een reeks van nullen en enen. De erasure software overschrijft alle data op uw harde schijf door een willekeurige reeks enen en nullen. Kortom, de documenten die er voorheen waren, zijn nu vervangen, waardoor al uw (persoonlijke) informatie is verdwenen.

2. Degaussen

De 2e optie is het degaussen van uw harde schijf. Uw harde schijf wordt blootgesteld aan een magnetisch veld, hierdoor gaat alle data verloren en gaat de harde schijf meestal ook kapot. De degausser doet eigenlijk niets meer dan het produceren van een magnetisch veld. Zodra de harde schijf aan dit veld wordt blootgesteld, wordt de magnetische lading van de schijf gereset naar een neutrale magnetische staat. Een degausser is echter niet goedkoop, vooral niet voor particulier gebruik en ook niet 100% veilig.

3. Vernietigen

De laatste optie is het volledig vernietigen van de harde schijf door middel van een shredder. Het leegmaken van een PC door een shredder is de meest ingrijpende manier, waarbij er uiteindelijk niets meer overblijft van de schijf. Het op deze manier vernietigen van een hard disk is niet interessant wanneer het slechts om één disk gaat. Het shredden wordt doorgaans gehanteerd om in bulk harde schrijven te kunnen vernietigen.

Voor- en nadelen

Iedere mogelijkheid om de harde schijf van uw PC leeg te maken heeft zowel voor- als nadelen. Hieronder alles op een rijtje:

MethodeVoordelenNadelen
WipenNa het wipen van de harde schijf, kan deze hergebruikt worden.Niet elk pakket is veilig. Gebruik daarom Blanco.com.
DegaussenAlle data wordt 100% verwijderd.De harde schijf is niet meer bruikbaar. Daarnaast zijn er vrij weinig bedrijven die harde schijven degaussen.
VernietigenAlle data wordt 100% verwijderd.De harde schijf is volledig vernietigd en dus niet meer bruikbaar. Daarnaast is het shredderen vrij kostbaar. Bovendien, de waarde van de pc daalt omdat de harddisk ontbreekt.

Kortom, wilt u uw vertrouwelijke informatie wissen van uw harde schijf, kies dan voor het wipen met behulp van de juiste software. Bevat uw harde schijf waardevolle informatie, die met 100% zekerheid verwijderd moet worden, kies dan voor Blanco.com. Heeft u tientallen (tot zelfs honderden) harde schijven, laat deze dan vernietigen door een shredder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.