Het regelmatig reinigen van een serverruimte bespaart geld

Niet ieder bedrijf is zich ervan bewust dat ook serverruimtes of datacenters onderhouden dienen te worden. Stof kan hier leiden tot kleine storingen, die uiteindelijk serieuze gevolgen kunnen hebben voor een organisatie. Vooral ook, omdat de serverruimte in de 21e eeuw vaak het hart van een organisatie vormt. Stelt u zich maar eens voor wat u vandaag de dag zonder computers, uw bedrijfsnetwerk en internet zou moeten.

esd-serverruimte

Het periodiek reinigen van zulke ruimtes vermindert de kans op storingen aanzienlijk. Echter vertrouwt u natuurlijk niet zomaar iedereen met een emmer sop uw serverruimte toe. Met het schoonmaken van gevoelige IT apparatuur ligt ESD op de loer (electro static discharge ofwel elektronische ontlading). Door wrijving kan een elektrische lading worden opgebouwd, die in aanraking met uw apparatuur voor kleine vonken kan zorgen. Voor mensen vormt dit geen gevaar, voor uw apparatuur echter wel. De schade die hierdoor ontstaat, kan al snel een enorme kostenpost worden.

Statische eliminatie

Het reinigen van serverruimtes wordt gedaan door middel van geïoniseerde perslucht. Met behulp van een ionisatiepistool worden statische ladingen geneutraliseerd. Dit maakt het meteen gemakkelijker om oppervlaktes schoon te blazen, omdat er geen nieuwe stofdeeltjes aangetrokken worden. Uiteraard is het belangrijk dat de perslucht vrij is van water of olie, dit kan immers net zulke grote problemen aan uw IT apparatuur veroorzaken als de statische lading zelf.

Frequentie

Om de kans op storingen door vuiligheid en stof te minimaliseren, is het raadzaam de serverruimtes of datacenters regelmatig te reinigen. U kunt zich vast voorstellen dat het afhankelijk van de situatie is, hoe vaak een ruimte gereinigd dient te worden. Zo zijn er datacenters met luchtsluizen en goede afvoering die de hoeveelheid stof minimaliseren. Aan de andere kant zijn er ook organisaties waarvan de serverruimtes zich in vrij stoffige omgevingen bevinden, waar daarnaast ook nog eens veel mensen aanwezig zijn. Vanzelfsprekend dient de ruimte in het laatste geval frequenter gereinigd te worden. Gemiddeld dient u ongeveer rekening te houden met een frequentie van zo’n 1 à 2 keer per jaar.

Kosten en baten

Veel bedrijven vragen ons regelmatig wat het reinigen van hun serverruimtes gaat kosten. Helaas kunnen we daar geen simpel antwoord op geven. Het is namelijk van veel factoren afhankelijk. Zo speelt de oppervlakte een rol, maar ook verschillende omstandigheden en de daarvoor benodigde activiteiten. Pas als een organisatie een storing door een statische ontlading heeft meegemaakt, weten ze wat de financiële gevolgen ervan zijn. Dan vallen de kosten van ESD reiniging meteen in het niet.

Bent u benieuwd wat wij voor u en uw serverruimte kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende offerte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.