Wordt u ziek van uw computer?

Wij kennen allemaal de virussen die IN onze computers op de loer liggen. Maar hoe zit dat met de ziekmakers die OP onze pc’s leven? Naarmate mensen meer tijd achter hun pc doorbrengen en elektronische apparaten steeds vaker worden meegenomen naar allerlei plaatsen, worden die apparaten natuurlijk ook steeds viezer.

[post_thumbnail]

De belangrijkste oorzaak van vieze toetsenborden wordt gevormd door medewerkers die hun handen niet wassen en eten aan hun bureau. De voedselresten die achterblijven stimuleren de groei van miljoenen bacteriën. Zelfs eenvoudig stof kan bijdragen aan het probleem, aangezien stof vocht vasthoudt en zo een omgeving vormt die geschikt is voor de groei van bacteriën.

Over hoeveel bacteriën praten we? Het Britse blad Which? Computing vroeg een microbioloog om naar hun kantoor te komen en het oppervlak van hun toetsenborden te onderzoeken. Het bleek dat de toetsenborden zo vol zaten met bacteriën, dat dit gemakkelijk kon leiden tot symptomen van voedselvergiftiging en andere ziekten.

Wij willen uw eetlust niet bederven – hopelijk eet u trouwens niet aan uw bureau – maar het is belangrijk om te weten aan hoeveel bacteriën u bent blootgesteld en hoe u zichzelf kunt beschermen.

Hier volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat u niet ziek wordt van uw pc.

Was uw handen regelmatig en zorgvuldig

Was uw handen altijd wanneer u naar het toilet bent geweest en ook op een aantal andere momenten tijdens de dag – met name als iemand op kantoor ziek is. Microbioloog Dr. Charles Gerba van de Universiteit van Arizona stelt: “Als iemand is geïnfecteerd met een verkoudheid of griepvirus, worden de oppervlakken die deze persoon in de loop van de dag aanraakt, besmettingspunten voor bacillen, omdat sommige verkoudheids- en griepvirussen tot wel 72 uur op zulke plaatsen kunnen overleven.”

Eet niet aan uw bureau.

Houd die broodkruimels weg van uw toetsenbord! Gebruik uw lunchpauze als een mogelijkheid om even achter uw pc vandaan te komen en eet uw lunch buiten kantoor of in een daarvoor aangewezen kantineruimte.

Gebruik antibacteriële doekjes om uw bureau en telefoon af te nemen

Volgens het onderzoek van Dr. Gerba kunnen er wel tien miljoen microben op een bureau leven en bevat het gemiddelde kantoor 20.961 microben per vierkante inch, terwijl de gemiddelde toiletbril slechts 49 microben per vierkante inch bevat. U kunt 99 procent van de vervelende bacteriën die op uw bureau en computer leven, uitroeien door deze oppervlakken regelmatig af te nemen met desinfecterende doekjes die alcohol bevatten. Maak uw hele bureau, de telefoon en de andere dingen die u aanraakt regelmatig schoon.

Maak uw toetsenbord, muis en beeldscherm regelmatig schoon.

Volg deze stappen wanneer u uw pc of notebook een reinigingsbeurt geeft (wat u zo mogelijk eenmaal per week zou moeten doen). Schakel voordat u aan de slag gaat de computer uit en koppel het toetsenbord los als u een pc gebruikt.

  • Toetsenbord: Houd het toetsenbord om te beginnen ondersteboven en klop de kruimels er voorzichtig uit. Zet het daarna weer rechtop neer en gebruik een busje samengeperste lucht, een stofzuigertje of een kwastje om resterend vuil te verwijderen. Neem het toetsenbord ten slotte af met een alcoholhoudend doekje om bacteriën te verwijderen. Gebruik geen scherpe reinigingsmiddelen die de verf van de toetsen kunnen beschadigen.
  • Monitor: Gebruik een licht bevochtigde doek om stof te verwijderen van uw LCD-scherm of monitorscherm. U kunt hiervoor ook vochtige monitordoekjes gebruiken, die verkrijgbaar zijn bij elke computerwinkel. Maar gebruik geen glasreinigingsproducten aangezien die het scherm kunnen beschadigen.
  • Muis: Gebruik ook een alcoholhoudend doekje om het gehele oppervlak van de muis schoon te maken. U kunt met een vochtig wattenstaafje het gebied rond de bal of de optische sensor reinigen.

Met een beetje oplettendheid en de juiste pc-hygiëne kunt u voorkomen dat uw computer een broedplaats voor bacteriën wordt – en gezonder blijven op uw werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.