Zijn vrouwen minder hygiënisch dan mannen?

Hygiëne vinden we allemaal belangrijk. In praktijk blijkt echter dat we er stiekem toch niet zo heel veel om geven. Want we weten het natuurlijk al lang, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat we onze handen niet vaak genoeg wassen. Zelfs niet na een toiletbezoek.

handen-wassen-maakt-optimistisch

Uit onderzoek van de Jumbo blijkt dat wij Nederlanders gemiddeld zo’n 3 tot 5 keer per dag naar het toilet gaan. Voor een grote boodschap nemen we overigens ook nog eens ruim de tijd. Vooral mannen, die verblijven graag gemiddeld 2x zo lang op het kleinste kamertje, zo’n 7 minuten per keer. Dat komt overigens neer op zo’n 3 jaar in een mensenleven!

Minimaal 6x per dag, gedurende 20 seconden

Handen wassen dienen we in feite na ieder toiletbezoek en voor iedere maaltijd te doen. Dat komt neer op minimaal 6x per dag. Om voldoende bacteriën te doden, dienen de handen overigens zo’n 15 tot 20 seconden lang gewassen te worden.

Uit het Nationaal Toilet Onderzoek is gebleken dat we dat bij lange na niet halen. 79% van alle mannen wast minder dan 5x per dag hun handen, bij vrouwen ligt dat aantal iets lager, namelijk 77%.

hoe-vaak-handen-wassen

Wat duur van het wassen betreft, doen mannen het beduidend beter. Zo’n 56% geeft aan toch langer dan 15 seconden de handen te wassen. Bij vrouwen echter, is dat maar 44%.

hoe-lang-wassen

Mannen wassen vaker hun handen dan vrouwen

Uit het onderzoek van de Jumbo (dat overigens iets recenter is), blijkt dat zo’n 71% van de mannen aangeeft hun handen te wassen na een toiletbezoek. Slecht 64% van de vrouwen doet dat structureel na het bezoeken van het toilet.

De vraag echter is in hoeverre dit betrouwbaar is. Initial heeft namelijk onlangs onderzoek gedaan op toiletruimtes van verschillende Europese bedrijven. Hieruit bleek dat maar 38% van de mannen en 60% van de vrouwen hun handen wasten na afloop.

Punt is dat waarschijnlijk je vrouwelijke of mannelijk collega links of rechts van je zijn handen niet wast na het toiletbezoek. Vooral leuk wanneer je je bedenkt dat diezelfde collega met enige regelmatig jouw toetsenbord aanraakt, wanneer deze bijvoorbeeld iets uit wil leggen. Dat komt de hygiëne van je toetsenbord, en daarmee direct je eigen gezondheid, niet ten goede.

Comments 1

  1. Pingback: De reis van bacteriën - Fusernet Services

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.