Een goede hygiëne tijdens de zomervakantie fusernet ict services

Een goede hygiëne tijdens de zomervakantie

Veel mensen gaan graag op reis tijdens de zomervakantie. Op vakantie komen we vaak op openbare plekken. We nemen bijvoorbeeld het vliegtuig, de trein, bus of auto naar onze bestemming. We vertoeven in een hotel, appartement of camping en mogen graag een terras of restaurant bezoeken. Hygiëne is ook op reis iets om zorgvuldig mee om te gaan, vooral in tropische landen en minder ontwikkelde vakantiebestemmingen. Veel ziekten zijn het gevolg van onvoldoende hygiëne en worden overgebracht via voeding, drink- en zwemwater. Dankzij de juiste vaccinaties zijn veel vervelende ziekten te voorkomen, maar lang niet allemaal. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen voor een goede hygiëne op vakantie.

Drinkwater van goede kwaliteit
Drinkwater is niet overal van dezelfde kwaliteit als in Nederland. In veel landen is water uit de kraan niet geschikt als drinkwater. U doet er goed aan om mineraalwater uit flessen te drinken of om het water eerst te koken. Drinkwater moet minimaal 5 minuten doorgekookt worden en vervolgens snel worden afgekoeld, afgedekt met een doek zodat er niet in kan komen. Het is verstandig om gekookt water niet langer dan 24 uur te bewaren. Bij de apotheek, drogist of buitensportwinkel zijn ook desinfecterende middelen verkrijgbaar om leidingwater te ontsmetten. Wanneer u op een terras een drankje besteld, vraag dan of men er geen ijsblokjes in wil doen, want deze worden ook van kraanwater gemaakt.

Voedingsmiddelen in het openbaar
Om het risico op een voedselvergiftiging zoveel mogelijk te beperken, doet u er verstandig aan om ‘straatvoedsel’ van kraampjes links te laten liggen, hoe heerlijk het ook ruikt! U weet immers niet hoe lang het voedsel er al ligt en of het voldoende en lang genoeg gekoeld is bewaard. Eet vooral zo min mogelijk vis of schaaldieren. Salades, rauwkost en fruit worden vaak met kraanwater gewassen en zijn daardoor ook niet altijd veilig. Was groenten en fruit daarom in schoon of gekookt water. Fruit zoals een appel kunt u beter schillen. Koop alleen voorverpakt ijs of haal schepijs bij een schone, druk bezochte ijssalon.

Zelf koken op vakantie
Wanneer u in een appartement of op een camping zit en zelf voor het eten zorgt, kunt u op een simpele manier ziekteverwekkers doden of beperken. Koel uw voedingsmiddelen goed. Dit voorkomt vermenigvuldiging van bacteriën waarvan de aanwezigheid nauwelijks te vermijden is. Verhit het eten tijdens het bereiden goed. Verhitten doodt veel ziekteverwekkers en bacteriën. Door het voedsel snel aan de kook te brengen tot zo’n 100 graden Celsius en een kwartier te laten doorkoken, is het eten een stuk betrouwbaarder. Eet geen rauw vlees of vis, maar zorg dat het altijd goed doorbakken is. Wanneer u melk koopt, ga dan altijd voor gepasteuriseerde melk.

Persoonlijke hygiëne
Voedsel en water zijn niet de enige bronnen waar u ziek van kunt worden. Een persoonlijke hygiëne is minstens zo belangrijk. Was daarom regelmatig uw handen, bijvoorbeeld na een bezoek aan het toilet of voordat u gaat koken en eten. Neem een desinfecterende gel mee voor extra hygiëne wanneer het (kraan)water niet helemaal betrouwbaar is. Gebruik schone hand-, thee- en vaatdoeken en was keukengerei en vaatwerk af in heet sop.

Blote voeten
Loop altijd op schoenen, sandalen of slippers en probeer zo min mogelijk op blote voeten te lopen. Op het strand en in de zee is het aan te raden om waterschoenen te dragen. Op blote voeten stapt u al snel in iets scherps dat infecties kan veroorzaken. Ook is in tropische landen de kans op schimmelinfecties groter vanwege de vaak hoge luchtvochtigheid.

Pas op met wondjes
Kleine wondjes zoals schrammen en schaafwondjes kunnen in tropische landen al snel tot een ontsteking leiden. Mocht u een wondje oplopen, spoel deze dan af met schoon water, ontsmet de wonde met jodium of een ander desinfectiemiddel en dek deze af met een pleister of verband.

Zwemmen
In bepaalde landen zoals Afrika, Azië en Zuid-Amerika kunt u een worminfectieziekte oplopen door bijvoorbeeld te zwemmen in stilstaand of besmet water. Wanneer u vervuild water binnenkrijgt, kunt u ziekten zoals dysenterie en hepatitis A oplopen. Het is dan ook dringend af te raden om te zwemmen in open zoet water in dit soort landen. Informeer altijd van te voren of zwemwater betrouwbaar is. Ga op het strand altijd op een strandlaken liggen en niet direct op het zand. Er lopen vele dieren over het strand die uitwerpselen achterlaten welke parasieten bevatten. Vaak zijn de ziekten die u hierdoor oploopt te behandelen met medicijnen, maar voorkomen is beter dan genezen!

Wanneer u toch ziek wordt
Het kan gebeuren dat u ondanks alle maatregelen die u neemt, toch ziek wordt op vakantie. De meest voorkomende symptomen zijn maag- en darmklachten. Raak niet in paniek wanneer u ziek wordt, maar rust goed uit en neem de tijd om te herstellen. Zorg ervoor dat u goed blijft drinken (uiteraard schoon en veilig drinkwater). Mocht u ernstig ziek worden of een ongelukje krijgen, dan is het verstandig om lokaal een arts of ziekenhuis te bezoeken. Het kan zijn dat u medicijnen krijgt voorgeschreven om u te helpen herstellen of uw symptomen te verlichten. Neem altijd uw zorgpas van uw zorgverzekeraar met u mee op vakantie en bel eerst het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw zorg- en reisverzekering, welke achterop uw zorgpas staat. De meesten mensen weten niet precies wat ze moeten doen als ze zorg nodig hebben op vakantie. De alarmcentrale kan u hulp en advies geven.

Hygiëne bij u op de werkplek

Nieuwsgierig naar de vervuiling van uw ICT-apparatuur bij u op kantoor? Vraag dan onze gratis hygiëne meting aan. Met speciale apparatuur meten we de aanwezigheid van Adenosine TriPhos- phate (ATP). De aanwezigheid van ATP op een oppervlak wijst op besmetting. Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis hygiëne meting en demonstratie op locatie.

Fusernet ICT Services ontzorgt

Fusernet ICT Services is een onafhankelijk dienstverlenend bedrijf. We helpen klanten meer rendement uit hun ICT-investeringen te halen. Dat doen we met onze specialitische kennis over:

Interessant artikel? Deel nu op Social Media