fusernet veilige esd reiniging
Home » ESD reiniging

Het reinigen van uw serverruimtes / datacenters

Het wordt vaak vergeten, dat ook serverruimtes of datacenters onderhouden dienen te worden. Stof kan hier leiden tot kleine storingen, die uiteindelijk serieuze gevolgen kunnen hebben voor een organisatie. Vooral ook, omdat de serverruimte in de 21e eeuw vaak het hart van een organisatie vormt. Stelt u zich maar eens voor wat u vandaag de dag zonder computers, uw bedrijfsnetwerk en internet zou moeten.

Speciaal werk vraagt om specialistische reiniging. Fusernet ICT Services is gespecialiseerd in het ESD veilig reinigen van datacenters en andere ruimtes met serverkasten en computervloeren.

Wat is ESD veilig reinigen?

ESD is de afkorting voor Electro Static Discharge in het Nederlands betekend dit een elektrostatische ontlading. Een ESD is een miniatuur vonkje dat ontstaat als een met statische elektriciteit “opgeladen” mens een geleider aanraakt. Zo’n ESD, is in staat om elektrische onderdelen zoals aanwezig op o.a. printplaten te beschadigen zonder dat we dat merken.

Door wrijving, ook wel tribo charging genoemd, wordt statische elektriciteit opgewekt. Deze elektrostatische ontlading heeft door de geringe energie-inhoud dikwijls een voltage kleiner dan 3000 volt, hierdoor is de elektrostatische ontlading onmerkbaar voor de mens. Het gehalte energie die bij een ESD vrijkomt, is niet groot, maar kan wel te veel zijn voor ESD-gevoelige elektronica. Indien er geen adequate maatregelen worden genomen, kan zo’n statische ontlading van de mens een risicofactor worden voor de elektronica. Door de steeds verdergaande miniaturisatie van elektronica-onderdelen is de verwachting dat de gevoeligheid van die onderdelen voor ESD zal toenemen.

ESD schades

Er wordt bij een storing in de elektronica, zonder aanwijsbare oorzaak, al snel gedacht aan slijtage. Dit terwijl er uit vele onderzoeken blijkt dat dit bijna onmogelijk is. Elektronische componenten zoals halfgeleiders zijn solid state en vertonen tijdens het gebruik – binnen de specificaties – vrijwel geen slijtage. Elektronica kan wel beschadigen door overbelasting zoals bliksem, warmte, overspanning en door ESD.

Storingsoorzaak nummer 1 is ESD. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek vanuit de elektronica-industrie, maar ook vanuit onderzoek van de ruimtevaart (NASA), luchtvaart en bijvoorbeeld defensie. Keer op keer blijkt dat ESD de oorzaak is voor defect geraakte elektronische componenten. De consequenties van onverwachte storingen of uitvallen van elektronica kunnen erg groot zijn.

Er bestaan verschillende technische schademechanismen die direct in verband te brengen zijn met ESD-risico’s. De ESD-risico’s zijn te verdelen in twee soorten risico’s. De eerste zijn de direct meetbare schades, zoals veranderingen van component eigenschappen, slecht functioneren of zelfs volledig falen. Als tweede heb je de latente ESD-schade, dit zijn verborgen aantastingen en deze schade is erger dan de eerste, omdat ze later, tijdens het gebruik, problemen veroorzaken. Problemen die kunnen optreden zijn:

Het toenemen van lekstromen in elektrische componenten die het functioneren negatief beïnvloeden.
Extreme gevoeligheid voor vervolg ESD’s of elektrische velden.
Instabiliteit in het functioneren en op een later tijdstip geheel of gedeeltelijk falen.

Maximale bedrijfszekerheid

Voor mensen is deze elektrische ontlading ongevaarlijk, maar voor elektronica ligt dit anders. Een kleine vonk van 10 Volt kan uw server al onherstelbaar beschadigen! Aandacht voor ESD is dan ook zeer belangrijk bij het reinigen van computers en servers. Door het voorkomen van ESD creëert u maximale bedrijfszekerheid rondom uw dure ICT-apparatuur.

Het reinigen van uw serverruimte/datacenters

Uw serverruimte is het kloppende hart van uw onderneming. Het reinigen van uw serverruimte vraagt dan ook om uiterste zorgvuldigheid. Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het reinigen en onderhouden van bedrijfskritische apparatuur, is het voorkomen van ESD-schade aan elektronica. Mensen die zich bewust zijn van dit risico zullen tijdens het werk aan elektronica om die reden een geaarde polsband dragen, om de zo ontstane statische elektriciteit direct naar aarde af te leiden.

Het reinigen van serverruimtes, computerruimtes en datacenter worden meestal niet opgenomen in het reguliere schoonmaak pakket. Dat is ook logisch omdat er in een serverruimte kostbare en gevoelige apparatuur staat die u alleen aan een specialist toevertrouwt. Toch is het erg belangrijk dat deze ruimtes schoongemaakt worden omdat stof deze ruimtes zodanig vervuilen dat het storend kan zijn voor de apparatuur wat kan oplopen tot een flink schadebedrag. De specialisten van Fusernet ICT Services maken uw datacenter vakkundig schoon.

ESD-gecertificeerd norm IEC/EN/NEN 61340-5-1

Fusernet ICT Services is ESD-gecertificeerd en werkt uitsluitend volgens ESD-normen. Alle medewerkers volgen regelmatig een ESD-training en dragen antistatische kleding. Ook heeft iedere medewerker een speciale ESD-polsband of ESD-hielband om. Waar nodig reinigen we uw serverruimte met geïoniseerde apparatuur. Met deze maatregelen zorgen we er samen met onze partners voor dat de continuïteit van uw bedrijfsprocessen gewaarborgd blijft.

waarom kiezen voor fusernet ict services
 • IEC/EN/NEN 61340-5-1 gecertificeerd
 • Voorkom storingen
 • Volgens ESD normen
 • Geïoniseerde apparatuur
 •        
 •  

   

 • fusernet samenwerking met kika werkplek
 •    
 • CONTACTGEGEVENS

 • Fusernet Services B.V.
  Marconibaan 53-55
  3439 MR, Nieuwegein

 • Telefoonnummer:
  030 – 60 00 889
 • E-mailadres:
  info@fusernet.nl
 • FUSERNET DEED ONDERZOEK

BENIEUWD WAT FUSERNET VOOR UW BEDRIJF KAN BETEKENEN?