Uw handen met regelmaat grondig wassen is erg belangrijk. Wie zijn handen regelmatig wast, loopt een veel kleiner risico om ziek te worden en de mensen in zijn of haar (werk)omgeving te besmetten.

Door Het Nieuwe Werken gebruiken we vaak met meerdere personen dezelfde apparatuur zoals een toetsenbord, computerscherm en een muis. Het is daarom nog belangrijker dat je regelmatig je handen wast. Uit onderzoek blijkt dat onze handen gedurende de dag, voortdurend in contact komen met bacteriën en virussen. Door middel van kruisbesmetting, de overdracht van handen naar andere handen en van handen naar oppervlaktes en omgekeerd, verspreiden die organismen zich vervolgens snel naar collega’s en andersom.

De meest opmerkelijke feiten over bacteriën op een rij:

1. Bacteriën kunnen 48 uur lang overleven op een oppervlak.
2. Op de gemiddelde computermuis zitten ruim 10.000 organismen per cm2, en op een toetsenbord zelfs het dubbele.
3. Als kantoormedewerker kom je elke dag met meer dan tien miljoen bacteriën in contact.
4. Een besmette hand kan virussen en bacteriën overbrengen naar vijf nieuwe oppervlaktes of veertien mensen.
5. Tachtig procent van de besmettingen tussen mensen gebeurd via de handen.
6. Slechts dertig procent van de mensen wast de handen met zeep na een toiletbezoek.
7. En dat is helaas goed nieuws voor het norovirus, dat wordt overgedragen via allerlei oppervlaktes als de drager zijn handen niet wast na een toiletbezoek. Zestien procent van de mensen is zonder het te beseffen drager van dat virus, dat hevige buikgriep kan veroorzaken.
8. Een ander vervelend beestje is de escherichia coli-bacterie, waarvan de meeste stammen ongevaarlijk zijn. Deze bacterie houdt van oppervlaktes waar eten op heeft gelegen en loop je dus het makkelijkst op in de lunchruimte of het bedrijfsrestaurant.
9. Maar er is ook goed nieuws: 47 procent van de ziektes is eenvoudig te voorkomen door je handen regelmatig en correct te wassen.
10. Dat doe je zo:

De beste manier om je handen te wassen is:

1. Was je handen onder stromend water.
2. Gebruik hierbij vloeibaar zeep.
3. Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels
4. Spoel je handen goed af.
5. Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.

fusernet-het-belang-van-schone-handen-handhygiëne

Het gebruik van een papieren wegwerphanddoek is het meest hygiënisch. Onder ringen kunnen zich op de huid bacteriën ophopen. Ringen kunnen daarom het beste afgedaan worden voor het handen wassen.

Wij van Fusernet ICT Services begrijpen natuurlijk dat ook het toetsenbord, muis en beeldscherm regelmatig schoongemaakt dient te worden. Dit zorgt er namelijk voor dat de bacteriën zich niet verder ontwikkelen. Het regelmatig professioneel reinigen van uw ICT-apparatuur voor u en uw collega’s is daarom erg belangrijk.