Wereldwijd zijn er diverse ISO-normen opgesteld die gehanteerd worden voor datacenters, cleanrooms, serverruimtes en werkplekken. De ISO 14644-1 norm is opgesteld om de concentratie van deeltjes in de lucht vast te leggen en te meten in hoeverre deze een gevaar vormen voor personen of producten in de ruimte. De ISO 14644-1 norm is onderverdeeld in 9 klassen; hoe lager de klasse, hoe minder deeltjes er aanwezig mogen zijn in de lucht. Voor datacenters betreft dit klasse 8 (zie tabel hieronder).

Hoe zijn cleanrooms ontstaan?

Tijdens de 20e eeuw zijn er grote technologische ontwikkelingen geweest, zowel tijdens de oorlog als in ziekenhuizen. Bij het ontwikkelen van wapens in Amerika en Engeland, wilden de fabrikanten een betrouwbaar wapen fabriceren. Een haperend wapen middenin een oorlog was natuurlijk niet wenselijk. De omgeving waarin de wapens geproduceerd werden moest dan ook zo schoon mogelijk zijn. Dit geldt ook voor ruimtes waarin mensen geopereerd worden. Door de kamer zo steriel mogelijk te maken kunnen nare ontstekingen voorkomen worden. Dit is vandaag de dag nog steeds één van de hoogste prioriteiten.

Cleanrooms anno 2020

Vandaag de dag worden clean rooms nog altijd veel gebruikt. Niet alleen voor de productie van wapens of voor operaties in ziekenhuizen, maar ook voor vele andere toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan tandartsen, laboratoria en technologische fabrikanten. Vooral bij technologische bedrijven wordt er goed gelet op de deeltjes die in de lucht rondzwerven. Wanneer er ook maar een klein deeltje op een chip belandt, kan dit al als gevolg hebben dat er storingen of zelfs defecten ontstaan.

Een datacenter is ook een cleanroom

Ook in datacenters mogen er maar heel weinig deeltjes in de lucht zitten. Een datacenter is dus in feite ook een cleanroom. Datacenters bevatten belangrijke apparatuur die gevoelig zijn voor deeltjes. Daarom houden bedrijven over de hele wereld zich aan de ISO 14644-1 norm. Erg verstandig, want zo bent u er als bedrijf zeker van dat er niet teveel schadelijke stoffen in de lucht aanwezig zijn in uw datacenter.

Regelmatig schoonmaken

Het regelmatig laten schoonmaken van uw cleanroom is erg belangrijk, daarom is de ISO 14644 norm opgesteld. Deze manier van schoonmaken is heel specialistisch en is geen onderdeel van een reguliere schoonmaakbeurt. Het is dan ook aan te raden om dit door een professioneel en gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Alleen zo bent u er zeker van dat u voldoet aan de ISO 14644-1 norm. Door uw datacenter goed te onderhouden vermindert u de deeltjes in de lucht en kunt u veel ellende voorkomen.

Certificaat ‘Werken en gedrag in- en reinigen van cleanrooms’

Voor het professioneel en vakkundig reinigen van cleanrooms, hebben bedrijven en hun medewerkers het certificaat ‘Werken en gedrag in- en reinigen van cleanrooms’ nodig. Met dit certificaat zijn medewerkers geautoriseerd om zelfstandig cleanrooms in de klasse 5 t/m 9 conform ISO 14644-1 (GMP klasse B t/m D) te betreden. Dit certificaat is twee jaar geldig, daarna zal er opnieuw een training en toets moeten worden afgelegd. Het is voor bedrijven dus erg efficiënt om een ISO 14644 certificaat op zak te hebben. Op deze manier blijven bedrijven en medewerkers volledig op de hoogte van alle regels en richtlijnen om veilig en deskundig een cleanroom te betreden en te reinigen. De medewerkers van Fusernet ICT Services die in aanraking komen met cleanrooms hebben deze training en toets met goed gevolg afgelegd. De namen van de medewerkers die hiervoor zijn geslaagd, zijn opgenomen in het cleanroomregister.

In alle cleanrooms is de rol van het personeel cruciaal; dit geldt voor zowel medewerkers, leidinggevenden, schoonmakers en onderhoudsmonteurs. Al is de cleanroom nog zo schoon wat luchtbeheersing betreft, uiteindelijk zijn het de mensen die door middel van hun gedrag en reinigingstechnieken de kans op (cross)contaminatie bepalen. Het is dan ook belangrijk dat personeel getraind wordt op hun bijdrage, zowel individueel als teamverantwoordelijk. Zo kunnen zij met zijn allen de kans op contaminatie van deeltjes of micro-organismen aanzienlijk verlagen. Dit kan in ziekenhuizen nare infecties bij patiënten voorkomen en in bedrijven machine- en productie-uitval aanzienlijk verkleinen.

Wilt u meer informatie over het reinigen van cleanrooms / datacenters? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.